עד גיל שנה זה יעבור: כל הקשיים הראשונים עם התינוק

הלילה הראשון כשחוזרים מבית החולים, לילות ללא שינה, חשיפה למזון מוצק וגזים הם רק חלק מהאתגרים עמם מתמודדים הורים לילדים עד גיל שנה. מה צפוי לכם כאשר תינוק נולד?

 

חיכיתם, ספרתם את הדקות, חישבתם את כל החישובים,  ואז זה קרה. הגרעין שהייתם כה רגילים אליו, השתנה לבלי הכר. נכון, אי אפשר להתכונן לשינוי באמת, אבל בכל זאת כדאי לדעת מה מחכה מעבר לפינה.

 

הלילה הראשון בבית: בבית החולים התינוק ישן כמו... ובכן כמו תינוק. דואגים לו בתינוקיה, אפשר להשלים מעט שעות שינה ועל פניו נראה שכל העסק יהיה די קל לתפעול. אז זהו, ש... אז מגיע הלילה הראשון בבית וכל הבועה של ה"ישן כמו תינוק”, מתנפצת. התינוק בוכה, מתקשה להירדם, ישן בשעות הפוכות מבני הבית ובעיקרון הופך את השינה המתוקה למצרך נדיר במיוחד. אל דאגה, אחרי שלושה חודשים זה מתאזן, אז קצת סבלנות.

 

הנקה: יש את אלו שהנקה מבחינתן זה עניין של להיות או לחדול ולעומתן אחרות שכבר בבית החולים נוטלות כדור שמונע את היווצרות החלב. כך או אחרת, מדובר בסוגיה המלווה את ההורים בחודשים הראשונים. מי שבחרה להיניק בוחרת למעשה מסלול מחייב להאכלת הילד, כיוון שאין דרך לדעת איזו כמות הוא יונק וכהמשך ישיר לכך אין דרך לדעת מתי בפעם הבאה הוא יהיה רעב. חלק בלתי נפרד מהעניין זה כמובן השאלה האם להיניק בפומבי או רק בדלתיים סגורות וכן מתי להפסיק עם ההנקה. האם שלושה חודשים זה מספיק? אולי חצי שנה? או להמשיך עד שהתינוק יפסיק להביע עניין ביניקה? כאן כל התשובות נכונות, אתם רק צריכים להחליט מה נכון עבורכם ועבור הילד שלכם.

 

גזים: בעולם המבוגרים גזים הם נושא למבוכה. בעולם התינוקות המצב שונה בתכלית, שהרי תינוק שמפליץ במלוא העוז הוא כזה שלא סובל מכאבי בטן ומצליח לישון שנת ישרים. לעומת זאת, כאשר השחרור לא מגיע, התינוק מתפתל מכאבים, צווח ולא מצליח למצוא מנוחה. גם כאן אחרי שלושה חודשים זה יעבור או לפחות תורגש הקלה משמעותית, אבל אפשר לנסות ולהקל על התופעה עם תרופות ללא מרשם המוצעות בבתי המרקחת וברשתות הפארם, עיסויים של הבטן והגב התחתון, שינוי תחליף החלב (מומלץ לנסות את דל הלקטוז או הצמחי שלעתים יכולים להפחית את הגזים) ובכל מקרה – סבלנות וחיבוק עוטף וחם יגרמו לתינוק לדעת שגם ברגעים שהוא נאנק מכאבים, אבא ואמא לצדו.

 

חיסונים: לא משנה אם תחליטו לפצל את החיסונים או לעשות את כולם במועד, השעות והימים אחרי החיסון עלולים להיות רצופים בחום ותחושות לא נעימות של התינוק ובאופן טבעי גם שלכם. הפתרון: כמה טיפות של משכך כאבים יכולות להפוך את ה"אפטר חיסון" לרגוע הרבה יותר.

 

שיניים: ואז הוא מתחיל להכניס את הידיים לתוך הפה וכולם מסביב מצקצקים בלשון ואומרים בידענות – "כנראה זה שיניים". כפי הנראה הידענים צודקים, אם כי אף אחד לא יודע לנבא מתי הן יחליטו לבקוע. דבר אחד בטוח: זה כואב וחשוב לעזור לתינוק ככל האפשר לעבור בקלות את השלב הזה. בין אם אלו נשכנים קפואים או רגילים, משחות מאלחשות למיניהן או פשוט חיבוק מצדכם, חשוב לעטוף אותו באהבה וכל הזמן לחשוב על זה שאוטוטו תבקע השן ואז יהיה שקט לפחות עד הבאה אחריה.

 

 

חשיפה למזון מוצק: בחודשים הראשונים התינוק יונק או אוכל תחליף חלב אם בלבד. החל מגיל ארבעה חודשים (והמחמירים יאמרו החל מגיל חצי שנה) חשוב להתחיל לחשוף אותו בהדרגה למזון מוצק. מילת המפתח כאן היא הדרגה, שכן חשוב לבדוק שהתינוק לא אלרגי למזון זה או אחר. מומלץ להתחיל מחשיפה לירקות ולמרקים ורק לאחר מכן לפירות, כיוון שהטעם המתוק תמיד יהיה מועדף. בסעיף זה ההמלצה הגורפת היא להיפרד מהבית הנקי ומבגדים נטולי כתמים. ברוכים הבאים לעולם שבו הרצפה היא חלק אינטגרלי מהארוחה ומסירי הכתמים נכנסים חזק לתמונה.

 

האחים הגדולים: במשפחות בהן התינוק מצטרף לאחים נוספים, ישנו גם אתגר ההכנסה של העולל הצווחני למארג הקיים. צפו לאמירות פוגעניות, נסיגה בשלבי התפתחות (למשל חזרה להרטבת לילה), התנהגויות אחרות מהרגיל (הפרעות בגן או בבית הספר, למשל) ועוד סימפטומים לכך שהאחים הגדולים יותר רוצים גם את תשומת הלב שלכם. בכל מקרה, הלב הוא גמיש ויש מקום לכולם!

 

אמנם ילד חדש הוא מתנה אדירה, אבל השלבים הראשונים עלולים להיות מאוד מאתגרים ודורשים המון סבלנות והכלה מצד כל הסובבים. לכל אורך הדרך חשוב לזכור שהאתגרים הם זמניים ומהר מאוד תלמדו לפעול ביעילות כדי לסייע לילד ובכלל - כשהוא יחייך אליכם, האתגרים והקשיים ימחקו כלא היו והלב שלכם צפוי להתמלא בשמחה ואושר ללא גבולות. שיהיה במזל טוב!