מעסה טוב: טיפים לעיסוי נכון של תינוקות

מדוע כדאי ללמוד עיסוי תינוקות, כיצד זה מסייע להתפתחות של הבייבי ואיך עושים זאת נכון? מדריך

מזל טוב! נולד לכם תינוק, ויחד איתו הגיעו גם גזים, מעט שעות שינה, בכי ששובר את ליבכם, והמון תהיות איך להקל על הרך הנולד את ההסתגלות לעולם שבחוץ, מחוץ לרחם.

מאחר שתינוקות בחודשים הראשונים לחייהם אינם מפתחים כישורי שפה, ואינם  מסוגלים לדבר,  מגע יכול להיות דרך יעילה לתקשר אותם. כאשר תינוק בוכה, אחד הדברים הראשונים שאנחנו חושבים הוא כמובן להרים אותו ולחבק. עיסוי הוא הרחבה נעימה וטובה לדחף טבעי זה וכולל בתוכו יתרונות נוספים, שבגללם שווה לכם להתאמץ וללמוד כמה טכניקות של עיסוי תינוקות. 

בונדינג להורה ולתינוק: עיסוי מעודד יצירת קשר חיובי בין ההורה לתינוק בשלב מוקדם. בילוי אינטימי אחד על אחד עם הבייבי, יכול לעזור להם להכיר אחד את השני.

 הקניית ביטחון לתינוק: עיסוי באווירה שקטה ונעימה גורם לתינוק לבטוח בהורה ולהורה ניתנת אפשרות תוך כדי הטיפול – לזהות את צרכיו .זה בדיוק הזמן להכיר את התינוק וללמוד רמזים שהוא שולח ולא תמיד מובנים.  הבנת התינוק יעניקו להורה בטחון וירגיעו אותו בתקופה הראשונה והלא קלה של הולדת התינוק. 

 בריאות טובה יותר: היתרונות פיזיולוגיים של עיסוי כוללים נשימה טובה יותר עבור התינוק , שיפור בזרימת הדם, סיוע בהעלאה במשקל, הקלה על כאבי בקיעת שיניים, הקלה על גוש באף, שיפור מרקם העור ותפקוד יעיל יותר של מערכת העיכול.

 הרגשה נעימה: עיסוי מרגיע את מערכת העצבים ומצוין עבור תינוקות הסובלים מקוליק (התקפי כאב בטן עוויתיים ופתאומיים, שנפוצים אצל תינוקות מגילאי שבועיים ועד שלושה חודשים ובעיות שינה. בזמן העיסוי, רמות ההורמון אוקסיטוצין עולות, מעניקות הרגשה טובה לכם ולתינוק ועוזרות להרגיש רוגע ונינוחות.   

 רוגע בכל הגוף: העיסוי מרגיע את שרירי התינוק, הנשימה נעשית עמוקה יותר ושמן העיסוי מזין את עורו . גירוי העור החיובי מועיל למערכת העצבים.

 הקלה: עיסוי בטן התינוק למשל, עוזר להקל על כאבי בטן או עצירות.

 איך מתחילים? טיפים לעיסוי תינוקות

את רוב טכניקות העיסוי ניתן ללמוד בסדנה מקצועית. אם בחרתם ללמוד עיסוי באופן עצמאי,  אתם בוודאי יודעים שאין לגעת בראש או בעמוד השדרה של התינוק. האיברים המומלצים לעיסוי תינוקות הם הגפיים, הצוואר, הרגליים, הבטן והכתפיים. העיסויים קצרים יותר כאשר התינוק קטן והולכים ומתארכים לזמן של בין 15-20 דקות, ככל שהוא גדל.

  • בשלב הראשון חשוב שהתינוק יהיה במצב של ערות שקטה במהלך היום - עירני וניחוח, פנוי לקבל גירויים ולייצר קשר.
  • אווירה נינוחה בחדר תשפר את איכות העיסוי: תאורה לא חזקה מעל עיני התינוק שתסנוור אותו, מוסיקה רגועה, טמפרטורה בינונית.
  • חשוב מאד כאשר מתחילים את העיסוי, לעשות קאט מהשגרה ולא לענות לטלפונים או להתעסק עם הוואטצאפ.
  • על מנת להתחיל את העיסוי  ולהיכנס לאווירה - הניחו את הידיים על התינוק, קחו שתי נשימות, עצמו עיניים והירגעו.
  • מרחו את הידיים בשמן צמחי בכבישה קרה המתאים לתינוקות (שמן שקדים, למשל) וחממו את הידיים בתנועה מול עיני התינוק, על מנת שהוא יקשר אותה לעיסוי בפעמים הבאות.
  • התחילו במגע שקט וסמנו לתינוק את האזור בו אתם הולכים לעסותו.

 רגליים: העבירו את שתי הידיים בסירוגין על הרגל בתנועות סיבוביות. המשיכו ככה כחמש דקות ועברו לרגל השנייה.

ידיים: בדומה לרגליים גם את ידי התינוק, מעסים בתנועות סיבוביות המדמות חליבה עדינה.

 אזור הפנים: הפנים הם אזור בעל תחושתיות גבוהה. השתמשו בקצות  האצבעות תוך כדי שאתם מציירים באופן סימטרי עם שתי הידיים – המתחיל במצח אל הלחיים ומסתיים בסנטר. רכנו כלפי התינוק כך שהעיניים שלכם יהיו  בגובה העיניים שלו, על מנת להעניק לו תחושת ביטחון.

 אזור הגב: תינוקות רכים לא אוהבים בדרך כלל לשכב על הבטן, משום שזה כרוך במאמץ. כדי למנוע מהתינוק לרטון , אפשר  להעמיד מולו מראה שתגרום לא להסתקרן תוך כדי שכיבה על הבטן.  בנקודת זמן זו, הניעו את כפות הידיים בכיוונים מנוגדים לרוחב גבו.

 בתום העיסוי יש לעטוף את התינוק, לחבק אותו ולהודות לו.